Cum să faci alegerea corectă? La ce să atragi atenția atunci când faci o cumpărătură? Și ce ar trebui să știe fiecare părinte despre un scaun de mașină pentru copii. Veți afla mai jos despre toate acestea.
Utilizarea unui scaun pentru copii într-o mașină poate reduce mortalitatea bebelușilor în accidente cu 70%. Și în rândul copiilor cu vârsta între 1 și 4 ani – cu 54%. Aceste date, publicate oficial de Organizația Mondială a Sănătății, te fac să te întrebi, nu-i așa?!
Prezența unui scaun auto atunci când transportați un copil sub 12 ani pe scaunul din față și până la 7 ani în spate nu este doar un element obligatoriu al normelor de circulație, ci, în primul rând, siguranța unui pasager mic. Achiziționarea acestui produs trebuie abordată foarte responsabil. Un scaun auto nepotrivit se consideră absența acestuia.
Strict în funcție de greutate și vârstă!
În funcție de greutatea și vârsta copilului, scaunele auto sunt împărțite în mai multe grupe principale. Fiecare dintre ele ține cont de particularitățile categoriei de vârstă, ceea ce face posibilă protejarea maximă a micuțului pasager și a-i face călătoria confortabilă.
Grupe de scaune de mașină
Grupa | Greutatea copilului | Vârsta aproximativă | Tipul scaunului | Orientare |
Gr. 0 | 0-10kg | 0-6 luni | Scaunul de mașină pentru bebeluși | Lateral la sensul de mers, cu picioarele spre ușă |
Gr.0+ | 0-13kg | 0-12 luni | Scaun convertibil | Cu spatele la sensul de mers |
Gr.1 | 9-18kg | 9luni-4ani | Scaun auto | Cu fața la sensul de mers |
Gr.2 | 15-25kg | 3-7 ani | Scaun auto | Cu fața la sensul de mers |
Gr.3 | 22-36kg | 6-12 ani | Scaun booster | Cu fața la sensul de mers |
- Grupa 0+ – Scaunul de mașină pentru bebeluși (până la 13 kg). Sunt așezate pe scaunele din spate sau din față împotriva direcției de mers. De asemenea, pot juca rolul unui purtător, balansoar sau chiar al unui cărucior (unele modele). Fixat cu o centură de siguranță obișnuită sau cu un sistem Isofix.
- Grupa 1 – scaunele auto din acest grup sunt destinate copiilor de la 1 la 4 ani (9-18 kg.). Acestea oferă mai multe poziții de înclinare. Proiectarea este realizată după principiul „vasului de săpun” și este instalată pe un cadru de putere în direcția de deplasare.
- Grupa 2 – utilizat pentru copii sub 7 ani și conceput pentru o greutate de 15 la 25 kg. Principala caracteristică a acestora este utilizarea centurilor auto exterioare (în loc de cele interne) ca fixatori pentru copii.
- Grupa 3 – scaune auto pentru copii mai mari (până la 36 kg). Nu au curele interne, sunt fixate cu centuri auto standard. Ele reprezintă cel mai adesea un șezut (booster).
Majoritatea grupurilor sunt rareori întâlnite sub formă „pură”. Cel mai adesea sunt combinate într-un singur model de scaun de mașină pentru copii. De exemplu: „0 + / 1” (până la 4 ani, 0-18 kg), „1/2” (între 9 luni și 7 ani, 9-25 kg), „2/3” (între 3 și 12 ani), 15-36 kg).
Scaune auto universale: pro și contra
Scaunele universale combină mai multe grupuri simultan. De exemplu, în categoria „1/2/3” grupurile sunt combinate: „1” (9-18 kg), „2” (15-25 kg) și „3” (22-36 kg). În medie, acestea acoperă perioada de vârstă de la 9 luni la 12 ani. Adică, după ce s-a mutat de pe scaunul de mașină pentru sugari, copilul poate rămâne pe un singur scaun până în momentul în care se transformă într-un booster.
Avantajul modelelor universale față de modelele standard este evident – durata de utilizare mai mare. Scaunul va „crește” cu pasagerul și nu va trebui să îl înlocuiți atunci când bebelușul se va muta într-o altă grupă de vârstă.
Dezavantajele includ ergonomia comună pentru copiii de toate vârstele. Este imposibil să fiii mulțumit de fiecare grup de vârstă 100%, astfel încât fiecare „suferă” în felul său. De exemplu, bebelușii pot fi capricioși din cauza tetierei incomode, care este prea mare chiar și în poziția cea mai coborâtă.
3 momente când un scaun universal este perfect pentru dumneavoastră:
1) vârsta copilului
Cumpărați un scaun pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1,5-2,5 ani, pentru care grupul 2/3 nu este încă potrivit (greutatea sa este sub 15 kg, înălțimea este sub 95 cm). În acest caz, nu este logic să alegeți un scaun din grupa „1”, deoarece copilul va crește foarte repede din el.
2)Rar utilizat
Scaunul este achiziționat pentru o mașină care este rar folosită. Un scaun transformator în acest caz va fi cea mai economică soluție a problemei și garantul siguranței copilului tău.
3) Capacități financiare
Nu aveți posibilitate financiară de a cumpăra un scaun de mașină pentru fiecare grupă de vârstă. În acest caz, este mai bine să preferați un transformator decât adaptoarele, care, apropo, în curând vor fi interzise.
Decidem modul de fixare
Există 3 modalități de atașare a scaunului la vehicul:
- Centuri de siguranță obișnuite;
- Sistemul ISOFIX;
- Sistem Latch și SuperLatch.
Centura auto obișnuită
Fixarea cu o centură auto de trei puncte standard este utilizată pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, aceasta are propriile sale particularități. În grupurile „0”, „0+”, centura standard fixează scaunul auto în salonul automobilului, iar copilul este fixat cu o centură internă cu cinci puncte. În grupurile „1” și superioare, centura de siguranță standard fixează copilul, iar scaunul este fixat în funcție de greutatea acestuia.
Avantajele acestui tip de fixare:
- Universalitate (există o centură de siguranță obișnuită în fiecare mașină).
- Preț convenabil.
- Poate fi instalat pe orice scaun auto.
Dezavantajele fixării cu o centură de siguranță obișnuită:
- Complexitatea procesului de fixare.
- În comparație cu Isofix și Latch nu oferă siguranță maximă.
- Vă puteți confrunta cu lipsa unei centuri obișnuite.
Sfat util
Înainte de a cumpăra un scaun, verificați dacă poate fi instalat în mașina dvs. La unele modele de mașini, designul scaunelor din spate și a profilelor spătarului face imposibilă atașarea celor mai multe scaune pentru copii. Există situații în care lungimea centurii standard nu este suficientă pentru a fixa dispozitivul de susținere.
Montare ISOFIX
Sistemul Isofix este o alternativă la centurile de siguranță standard atunci când asigurați siguranța copilului. Este o atașare rigidă a scaunului de corpul mașinii. Aceasta asigură cea mai bună protecție pentru copil.
Un scaun pentru copii Isofix este aproape imposibil de instalat incorect. Acest lucru se face foarte rapid și ușor. Brățările speciale încorporate pe bancheta din spate a aproape oricărei mașini moderne se conectează la suporturi situate în partea inferioară a reținerii. Montarea este ușoară, iar scaunul este fixat rigid. Unele modele au indicatoare electronice care își schimbă culoarea atunci când scaunul este instalat corect.
Unele modele de scaune auto din grupurile „0+” și „1” necesită instalarea unui scaun pentru copii pe o platformă specială, care este echipată cu un suport Isofix.
Este important să știi!
Înainte de a cumpăra un scaun cu sistemul Isofix, asigurați-vă că montajele corespunzătoare sunt prezente în vehiculul dvs. Trebuie să le căutați din partea din față a scaunului pasagerului, sub spătar. Intoduceți mâna sub spătar și veți găsi cu ușurință capsele.
Sistemul Isofix, în marea majoritate a cazurilor, poate fi utilizat doar pe scaunele din spate. Acolo sunt montate suporturile pentru fixare în mașină. Dacă trebuie să puneți scaunul pentru copii în față, îl puteți fixa cu o centură de siguranță obișnuită. Majoritatea modelelor de scaune Isofix permit această opțiune de instalare.
Sistemul Isofix este utilizat în scaunele auto din toate grupele de vârstă. Totuși, fixarea în acest fel a scaunelor pentru pentru sugari și a scaunelor pentru copii poate genera uneori vibrații ceea ce este nedorit pentru copil. Pornind de la grupul „1”, puteți trece în siguranță la Isofix.
Avantajele ISOFIX:
- Se atașează ușor și rapid în mașină.
- Scaunul este instalat rigid, este exclus să se răstoarne și să „iasă” înainte.
- Protecție sigură a copilului în caz de accident.
Dezavantajele Isofix:
- Preț mai mare (de aproximativ 1,5 ori comparativ cu metoda de fixare standard).
- Cu 30% mai greu decât un scaun cu fixare standard.
- Nu este universal, nu toate mașinile sunt echipate cu ISOFIX.
- Vibrația scaunului datorită fixării rigide.
- Greutate limită 18 kg.
- Poate fi instalat doar pe scaunele din spate.
Montare LATCH
Principala caracteristică a dispozitivului Latch (standard american) în comparație cu Isofix este absența unui cadru metalic și a unor console în structura scaunului, care îi ușurează foarte mult greutatea. Fixarea se realizează cu ajutorul unor curele puternice, care sunt fixate cu carabinierele pe suporturile de blocare de pe bancheta din spate a mașinii.
Latch și Isofix sunt complet compatibile între ele. Acest lucru înseamnă că, dacă mașina dvs. are Isofix, puteți instala cu siguranță un scaun cu suporturi Latch și invers.
Avantajele Latch:
- Fără vibrații datorită fixării moi cu curea elastică.
- Instalare comodă (încuietorile nu trebuie să fie blocate în același timp, ca în Isofix).
- Scaunul cântărește cu 1,5 – 2,6 kg mai ușor decât cel cu Isofix.
- Protecție sigură a copilului în caz de accident.
- Creșterea greutății admise a copilului până la 29,6 kg (pentru Isofix – 18 kg).
Dezavantajele Latch:
- Sortiment mic.
- Nu este universal, nu toate mașinile sunt echipate cu console pentru Latch și Isofix.
- Lipsa modelelor bugetare.
- Poate fi instalat doar pe scaunele din spate.
Confort și design
Copilul ar trebui să se sintă confortabil și nimic altceva! În caz contrar, el va fi mereu capricios, atrăgând atenția părinților săi. Și acest lucru pune deja în pericol siguranța călătoriei.
Modelele moderne se disting prin forma anatomică a scaunului, ceea ce face ca copilul să se simtă confortabil. Multe modele sunt proiectate cu cotiere și tetiere confortabile. Mulți producători oferă, de asemenea, o serie de accesorii utile pentru a spori confortul la plimbare.
În ceea ce privește designul, totul depinde de preferințele individuale. Sortimentul de astăzi va satisface chiar și cei mai pretențioși părinți care se străduiesc să urmeze tendințele modei în alegerea unui scaun auto!
Dacă intenționați să călătoriți des cu copilul, greutatea scaunului contează, deoarece va trebui să îl transportați și să îl instalați constant. Și întrucât mama călătorește cel mai des cu copilul, este recomandat să alegeți un scaun pentru copii cu ridicare.
Confortul plimbării depinde și de materialul tapițeriei scaunului pentru copii. Se recomandă să se acorde preferință țesăturilor naturale. Dacă scaunul dvs. are tapițerie sintetică, cumpărați o husă de bumbac.
Standarde de siguranță ECE R44.03 și 44.04
Începând cu 2009, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare un standard de siguranță obligatoriu pentru scaunele de mașini pentru copii, ECE R44.04. Ediția inițială a acestui standard a fost introdusă încă din 1995 (ECE R44.01-03), dar a avut doar caracter consultativ. Directiva europeană definește o serie de cerințe pe care trebuie să le îndeplinească un scaun auto pentru a asigura un nivel maxim de siguranță. Este considerată una dintre cele mai dure din lume!
În viitorul apropiat, în locul ECE R44.04. va veni standardul I-Size, care va înăspri și mai mult normele de siguranță cu privire la producerea și utilizarea scaunelor auto pentru copii.
Este important!
Veți vedea întotdeauna un ecuson special de conformitate pe un scaun auto certificat pentru mașini. Este un cerc în care este înscrisă litera E, precum și numere care indică țara de certificare și numărul lotului standardului actual.
7 sfaturi care vă ajută să alegeți scaunul potrivit pentru mașină
1) Greutatatea este importantă!
Când aleg, mulți părinți sunt ghidați doar de vârsta copilului, iar acest lucru este greșit. Pentru a alege corect modelul potrivit, trebuie să știți greutatea și, de preferință, înălțimea copilului. Prin urmare, înainte de a merge la magazin, vă recomandăm să pregătiți și să luați toate măsurătorile necesare.
2) Să fie făcute toate măsurările!
Un scaun auto pentru copii trebuie să fie „dimensionat”. Prin urmare, cel mai bine este să mergeți cu copilul să-l cumpărați. Faceți un mic „test drive” – puneți copilul pe un scaun de pe standul demonstrativ special și vedeți dacă îi este confortabil acolo. De asemenea, este recomandat să „încercați” scaunul și în automobilul în care intenționați să-l utilizați.
3) Atenție la curele!
Curelele confortabile sunt o garanție a unei călătorii confortabile și o garanție a siguranței. Este deosebit de important să verificați ancorele situate în zona croșetelor pentru a evita alunecarea. Catarama care leagă toate centurile trebuie să aibă o căptușeală largă și suficient de elastică. Este recomandabil să aveți un blocaj, astfel încât copilul să nu poată deschide încuietorul în timp ce conduceți.
4) Căutați ecusonul!
Căutați să cumpărați un scaun auto de înaltă calitate? Verificați dacă există un ecuson ECE R44 \ 03 sau 04. Prezența sa indică faptul că produsul a trecut toate verificările și respectă pe deplin normele europene de siguranță (foarte strict, apropo!).
5) Protecție laterală.
Un scaun bun trebuie să aibă o protecție laterală pentru cap, gât și umeri. În caz de impact lateral, acesta protejează împotriva rănilor grave.
6) După un scaun auto – la un magazin specializat!
Este recomandat să cumpărați scaunul într-un magazin specializat împreună cu copilul. În primul rând, veți avea un sortiment mare și ajutor din partea unui expert de securitate. În al doilea rând, puteți vedea toate certificatele de calitate necesare. Și în al treilea rând, există întotdeauna un stand demonstrativ pentru încercare.
7)Ramă sigură.
Într-un accident, scaunul are o sarcină uriașă, de aceea este foarte important ca rama sa să fie puternică. Ramele metalice sunt considerate cele mai sigure, dar cresc semnificativ greutatea scaunului. Dacă cumpărați un scaun auto cu o ramă din plastic, asigurați-vă că este plastic virgin, care este mai rezistent.
Nou sau folosit?
Pentru a economisi bani, mulți părinți au în vedere achiziționarea unui scaun auto folosit. Și, într-adevăr, aceasta este o oportunitate excelentă de a reduce semnificativ bugetul. Dar merită să economisiți pe siguranța propriului copil? Experții nu recomandă să cumpărați un scaun folosit pentru copii din mai multe motive:
Stare imperfectă. Când cumpărați un scaun folosit pentru copii, ar trebui să fiți pregătiți pentru faptul că acesta poate arăta destul de uzat. Un astfel de lucru nu este întotdeauna folosit cu atenție.
Defecte ascunse. Persoana care vă vinde poate ascunde prezența oricăror defecte sau defecțiuni, despre care veți afla deja în procesul de utilizare. Un scaun pentru copii poate fi vândut după ce a suferit un accident. Dar în conformitate cu normele de siguranță, în acest caz, acesta trebuie eliminat.
Pericol pentru sanatate. Dacă copilul are tendința la alergii, riscul de agravare crește, deoarece foștii proprietari ar fi putut avea animale.
Împreună Facem lumea sigură și confortabilă!