In acest articol vă vom povesti ce este legănatul inainte de somn, care sunt avantajele sau dezavantajele acestuia, cum să ințelegem că copilul vrea să doarmă și să vă dăm citeva sfaturi despre pregătirea copilului de culcare.
Somnul adecvat este cheia dezvoltării fizice și mentale a unui copil. Dar copiii nu adorm intotdeauna repede. Acest lucru se datorează regimului greșit, lipsei de activitate fizică sau supraexcitării in timpul zilei. Pentru a pune copilul la culcare mai repede, părinții folosesc tehnica veche – legănatul.
De ce un copil doarme prost
De obicei, părinții leagănă copilul atunci cind adoarme cu greu sau adesea se trezește in mijlocul nopții. Cauzele somnului slab la copii:
- regimul de zi greșit și activitate fizică insuficientă;
- incălcarea temperaturii in cameră, umiditate scăzută sau ridicată;
- cameră neventilată sau zgomotoasă;
- multă lumină pătrunde pe patul copilului prin fereastră;
- copilul doarme prea mult in timpul zilei;
- insomnia care se caracterizează prin dificultatea de a adormi și durata insuficientă a somnului. De la 1% la 6% dintre copii suferă de această tulburare. La copiii mici, insomnia apare deoarece părinții nu pot să adoarmă și să trezească copilul in aceeași oră;
- tulburări de respirație in timpul somnului, cum ar fi sforăitul sau oprirea bruscă a respirației pe termen scurt. Aceste tulburări apar la 27% dintre copii;
- sindromul picioarelor neliniștite, in care copilul iși mișcă picioarele involuntar in timpul somnului, din cauza căruia nu doarme suficient noaptea și se simte somnolent in timpul zilei;
- tulburări din spectrul autismului, in care copiii au melatonina hormonului de somn produs mai puțin decit la copiii sănătoși;
- stări patologice sau boli, de exemplu, intoxicația din cauza infecțiilor.
- de asemenea, bebelușii nu dorm bine din cauza coșmarurilor nocturne care apar cel mai des din cauza conflictelor familiale, impresionabilitatea excesivă și anxietatea crescută, de exemplu, atunci cind in timpul zilei copilul s-a cerut in mod repetat in brațe, iar mama nu i-a acordat atenție. Dacă observați că copilul dumneavoastră sistematic nu doarme bine, adresați-vă la un neurolog sau un psihiatru pentru copii.
Avantajele și dezavantajele legănatului
Unul dintre principalele avantaje ale legănatului este legătura psihologică strinsă dintre copil și mamă. In brațe copilul se simte protejat. Nevoia de securitate este indeplinită. Acest lucru contribuie la faptul că copilul crește cu incredere și interes in lumea din jur. Este mai ușor pentru el să facă cunoștință și să comunice cu oamenii, să perceapă informații noi și să invețe.
Al doilea „plus” al legănatului – copilul adoarme mai repede. Orice sunet sau mișcare ritmică introduce o persoană intr-o transă – atenția este indreptată spre lumea interioară, imagini, fantezii și senzații. Asta il accelerează să adoarmă.
Cu toate acestea, acest lucru este util numai in cazul in care părinții leagănă corect copilul: stind in tăcere. Mișcările rapide, dimpotrivă, stimulează copilul. In citeva minute de legănare lentă și ritmică, puteți simți că mușchii copilului sunt relaxați – copilul adoarme, dar nu incă complet. In acest moment trebuie să-l puneți intr-un pătuț. Faceți acest lucru inainte ca copilul să adoarmă complet in brațe, altfel el se poate trezi. In timpul legănatului incercați să fredonați in liniște o melodie plăcută, astfel incit copilul să vă simtă prezența.
Legănatul incorect poate dăuna copilului. Există sindromul copilului agitat sau sindromul comoției infantile. Aceasta este o patologie in care creierul copilului este deteriorat din cauza unei scuturături puternice. Cel mai adesea, astfel de situații apar atunci cind starea emoțională a părinților este la limită, iar ei agită involuntar copilul ca să adoarmă mai repede.
Cum să ințelegeți că copilul vrea să doarmă
Pentru ca copilul să fie activ, sănătos și să nu fie somnolent, trebuie să-l culcați la timp. Pentru a face acest lucru, trebuie să cunoaștem semnele care semnalează că copilul vrea să doarmă:
- frecarea ochilor
- căscatul
- caută suzeta sau pieptul pentru a suge, suge propriul deget
- freacă urechile, nasul, capul sau părul
- nu vrea să se joace, el incearcă să ajungă pe pătuț sau in brațe.
Acestea sunt semne de oboseală și e nevoie să puneți copilul la culcare. Dacă nu faceți acest lucru copilul incepe să fie capricios, supraobosit, să plingă, să arunce jucării, să refuze sinii sau suzeta. In acest caz adormitul va dura mult mai mult.
Cum să punem copilul la culcare
Există mai multe recomandări cu privire la modul de a pune un copil la culcare și să-l obișnuim cu un regim:
- Intotdeauna puneți la culcare copilul la aceeași oră;
- Luați copilul in brațe, legănați-l, fredonați un cintec de leagăn- toate acestea vor duce la faptul că copilul va adormi in 5 minute;
- In cazul in care copilul adoarme cu greu, luați-l cu voi in pat;
- Inainte de somn ieșiți afară la plimbare.
Una dintre cele mai importante condiții de a adormi este de a crea un ritual care va duce treptat copilul la culcare. De exemplu, plimbarea timp de o oră pe stradă, acasă hrăniți copilul, scăldați-l intr-o baie caldă și incepeți să-l legănați. După citeva săptămini, acest lanț de evenimente se va intări in mintea copilului și il va ajuta să adoarmă cit mai rapid.